Brülörlerin İsli Yanmasının Tamiri

Brülörlerin isli yanmasının tamiri Ocak brülörleri, brülör gövdesi, brülör kapağı, brülör iç parçası ve brülör kafası olmak üzere 4 parçadan oluşur. Bazı sebeplerden dolayı brülörler isli yanabilir. Brülör gövdesi, gaz hava karışımının sağlandığı yerdir. Brülör kafası, iç parçanın oturma yüzeyini oluşturan düzenektir. Brülör iç parçası, yanıcı gazı, hava ile orantılı olarak yanmaya hazırlayan bölümdür. Brülör kapağı ise iç parçanın üzerine örten çıkış hücresini oluşturan kapaktır. Herhangi bir arıza ile karşılaştığınızda teknik servisten yardım alabilirsiniz.

Ocaklar neden isli yanar?

• Üst ocak brülörlerinin isli yanmasının ilk nedeni brülör kapağının yerine tam oturmamış olmasıdır.
• Brülör iç parçasının yuvasına iyi oturmaması da ocağın isli yanmasına sebep olur.
• Meme çapı yani enjektör uygun değilse ocak isli yanar.

Fırın brülörlerinde yanma ayarları nasıl olmalıdır?

Fırın brülörü, rölantı ayar vidası, termostatik vana ve kollektörden oluşur. Fırın brülörlerinde de bazı durumlarda arızalanmalar meydana gelebilir. Ocaklarda gaz yanma ayarlarında bazı problemler olabilir. Bu problemler uçuşmalı yanma, pilot ayarı ve isli yanma olarak üç şekildedir. Bu arızaların giderilmesi için brülörün isli yanma tamir ustasına başvurulmalıdır. Fırın brülörlerinin isli yanmasının birkaç sebebi vardır.

• Fırın kısmı isli yanabilir. Bunun sebebi meme yani enjektörün çapının uygun olmamasıdır.
• Fırın enjektörün değiştirilmesine rağmen hala isli yanıyorsa termokuplun ayarlanması gerekir.
• Fırında pilot alevi sönüyorsa pilot ayar vidasının gevşetilmesi gerekir. Eğer pilot alevi yüksekse pilot ayar vidası sıkılmalıdır.
• Fırın brülörü yakılmasının ardından 15-20 dakika içinde sönüyorsa, termostatik vana otomatik konuma geçemiyorsa pilot alev boyunun termokupl ile temas edip etmediğinin kontrolü yapılmalıdır.

İster gazlı fırın olsun isterse gazlı ocak olsun bir şekilde brülör alevi sönebilir. Brülör alevinin sönmesi durumunda gaz otomatik olarak 20-30 sanayi içinde söner. Bu duruma gaz emniyeti denir. Ocak arızalandığında mekanizmanın bulunduğu bölgeye girmek için bazı işlemler yapılmalıdır. Izgaralar, kapakçıklar, brülör bilezikleri çıkarılmalıdır. Miller sökülmeli ve düğmeler çıkarılmalıdır. Brülör sabitleyici çıkarıldıktan sonra arızanın ne olduğuna bakılmalıdır. Tüm bu işlemler muhakkak teknik servis tarafından yapılmalı ve profesyonel yardım alınmalıdır.

Okuyucu Puanımız
[Toplam: 32 Ortalama: 2.6]

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. İşaretli Alanlar Gerekli *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bizi Arayın